
Golden Shine Studio
blog
kattints egy címre, vagy görgess lefelé
1. a hajról kicsit másképp
2. a hajunk táplálékai
3. vitaminok - A-vitamin
4. vitaminok - B-vitamin
5. vitaminok - C-vitamin
6. vitaminok - E-vitamin
7. vitaminok - Folsav
8. ásványi anyagok - Cink
9. ásványi anyagok - Réz
10. ásványi anyagok - Vas

Golden Shine Blog
1. A HAJRÓL KICSIT MÁSKÉPP
Az egészséges haj tiszta, csillogó, fényes, végei nem töredezettek, vagy felhasadtak, alattuk a fejbőr nem korpás.
A haj egészségi állapotunk legjobb mutatója, hiszen különböző betegségeknél (pl.: vérszegénység, pajzsmirigy betegségek), vagy akár stressz hatására hajunk és körmünk fakóvá, töredezetté válhat, sőt akár még hajhullás is kezdődhet.
A hajszálak különböző fehérjékből, ásványi anyagokból álló élettelen – a sérülések után regenerálódni képtelen – képződmények, a kialakulásukhoz számos aminosavra, ásványi anyagra van szükség.
A hajszál a fejbőrben található szőrtüszők "
A hajszál termelésében legfontosabb terület, a szőrtüszőben rejlő hajhagymában mélyen található, gyorsan osztódó sejtcsoport, az úgy nevezett
A mátrix sejtjei osztódásuk közben felfelé tolódnak, majd fokozatosan átalakulnak a hajszál egyes rétegeivé.
A mindennapi szóhasználatban a hajgyökérzet alatt, a szőrtüsző és a hajhagyma egységét értjük.
A szőrtüszőben apró faggyúmirigyek ürítik olajos váladékukat, amely egyrészt elősegíti a növekvő hajszál kicsúszását a szőrtüszőből, másrészt bevonatot képez rajta, így védve a hajszál külső rétegét.
Maga a hajszál három fő részből áll: a legbelső velőből, vagy hajbélből (
Egy-egy szőrtüsző az élete során 20-30 új hajszálat növeszt. A hajszál havi 1 - 1.5 cm-t nő, nyáron többet mint télen.
Minden hajszálnak három ciklusra osztható, kb. 2-6 évig terjedő élettartalma van:
A hajszálak nagy része a fejbőrön anagén fázisban van. Ez a szakasz átlagosan 3 évig tart.
Ezt a növekvő fázist 1-2 hét átmeneti, katagén fázis követi. Ebben a szakaszban a mátrix sejtek osztódása leáll, a hajszál leválik és kifelé a szőrtüsző szája felé mozdul.
Végül a hajszálat a nyugalmi, telogén szakaszában (amelynek ideje 3-4 hónap), már csak a szőrtüsző hámja tartja, mely lassan elszakad és végül kihullik a haj.
A hajváltás folyamata szerencsére nem egyszerre megy végbe.
folytatjuk

Golden Shine Blog
2. A HAJUNK TÁPLÁLÉKAI
Hajunk - bármennyire is ezt akarják sugallani a reklámok - nem élő anyag.
A legnagyobb részét egy
A keratin a felhám legfelső rétegének, a szarurétegnek is az alkotórésze.
Erős, egészséges hajszál csak akkor tud termelődni, ha a szőrtüszők körüli érhálózatban, az alábbiakban részletezett, tápanyagban gazdag vér áramlik.
Itt hívjuk fel a figyelmet a helyes táplálkozásra, hiszen ha a testünk nem kapja meg ezeket a fontos anyagokat, akkor biztos, hogy hajunk és körmünk is megsínyli azok hiányát.
Valójában helyesebb lenne inkább aminosavakról beszélni, ugyanis ezekből épülnek fel a fehérjék.
Az aminosavak egy részét (
Ez utóbbiakat esszenciális aminosavaknak nevezzük, vagyis a szervezetünk által igényelt mennyiséget ezekből az anyagokból, csak kívülről (a szervezetünkbe történő bevitellel) tudjuk kielégíteni.
Aminosav hiány - leggyakrabban - a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulhat ki, azonban számos más ok is meghúzódhat a háttérben (pl.: fertőző betegség, stressz, időskor, stb.).
Hajunk számára az egyik legfontosabb aminosav a kéntartalmú CISZTEIN, amelyet legnagyobb mennyiségben a tojásban, a húsban és a tejtermékekben találhatunk meg.
Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, természetesen az sem jó, ha túl sok fehérjét viszünk be szervezetünkbe, ugyanis ezáltal a pH érték - vagyis szervezetünk kémhatása – a savas irányba tolódik el.
A túlzottan savas közeget a szerveink nem tolerálják, ezért a vesék kalcium elvonásával próbálják meg normalizálni a pH értékét, amit a leggyorsabban éppen a hajból és a körömből tudnak kivonni.
folytatjuk

Golden Shine Blog
3. VITAMINOK
Az A-vitamin az egyik legrégebben ismert, zsírban oldódó vitamin. Napi szükséges adagja 4000-5000 NE (nemzetközi egység).
Szervezetünk közvetlenül is képes ennek a vitaminnak az előállítására különböző karotinoidokból (legfontosabb ezek közül a béta karotin), azonban számos táplálékunk jelentős forrása. Az A-vitamin a májban raktározódik.
Az A-vitaminból úgynevezett retinoidok alakulnak ki, melyek nélkülözhetetlenek a látásunkhoz, bőrünk és hajunk egészségéhez, valamint sok egyéb, a szervezetünkben lejátszódó életfontosságú folyamathoz (pl.: a nyálkahártyák épsége, az immunrendszer megfelelő működése, a növekedés, a csontok és a fogak felépítése, stb.).
Bőrgyógyászati szemmel nézve, talán ez a vitamin áll legközelebb a hajgyógyászathoz, hiszen több bőrbetegség kezelésére mesterségesen előállított, azaz szintetikus A-vitamin származékokat használunk, igen nagy sikerrel.
A legfontosabb tudnivaló az A-vitaminnal kapcsolatban, hogy nagy mennyiségben káros a szervezet számára. Túladagolásakor életveszélyes májkárosodás alakulhat ki, a bőr extrém módon kiszárad, repedezetté válik, a körmök töredezni kezdenek és egyidejűleg hajhullás lép fel.
Különösen fontos, hogy terhesség előtt és alatt, 4000 NE-nél több A-vitamint ne vigyünk be a szervezetünkbe, mert súlyos magzatkárosító hatással rendelkezik.
Az A-vitamin legfontosabb természetes forrása a hal, a tojássárgája, a máj és a tej.
Az A-vitamin szervezetünkön belüli előállításához szükséges karotinoidokat legnagyobb mennyiségben a sárga, narancssárga és piros zöldségek, illetve gyümölcsök, valamint a kelkáposzta és a brokkoli tartalmazzák.
folytatjuk

Golden Shine Blog
4. VITAMINOK
A B-vitaminok csoportjából hajunk és bőrünk szempontjából a legfontosabb a B7 vitamin, azaz a
A biotin rengeteg ételféleségben megtalálható, ezért ritkán fordul elő hiánya a szervezetben, ugyanakkor a szervezetünk csak nagyon kis mennyiségben képes tárolni, ezért szükséges rendszeresen a szervezetbe juttatni.
Esetleges hiánya esetén a köröm töredezetté válik, és hajhullás is fellép, de egészséges és főleg változatos étrendnél nem kell félni a B7-vitaminhiánytól.
A túladagolása - a vízben való oldhatósága miatt - nem lehetséges. A felesleges B7-vitamin a veséken keresztül kiválasztódik.
Szükséges mennyisége napi kb. 30-60 mikrogramm, de ez függ az életkortól, a nemtől és az egészségi állapottól is.
A B7-vitamin túlnyomó részét a táplálékkal készen kapjuk, egy kisebb részét a bélrendszerben élő baktériumok állítják elő.
A biotin molekulája ként tartalmaz és számos speciális fehérje (más néven enzimek) alkotórésze, így többek között szerepet játszik az aminosav-, a szénhidrát-, a fehérje- és a koleszterin anyagcseréjében is.
Manapság számos B-vitamin komplexszel dúsított hajápolási termék található a piacon,
A biotin legfontosabb természetes forrása a máj, a dió, a rizs, a hüvelyesek és a karfiol.
folytatjuk

Golden Shine Blog
5. VITAMINOK
Feltehetően a sokak által leginkább ismert vitamin, más néven
Vízben oldódó, antioxidáns hatású (
Az emberi szervezet – ellentétben a legtöbb élőlénnyel – nem tudja a szervezetében előállítani a C-vitamint, ezért a
Hajgyógyászatilag a legfontosabb hatásai közé tartozik, hogy erősíti a hajszálerek falát, a bőr második rétegében (az úgynevezett
A nagy dózisú étrend kiegészítők szedése esetén vesekövesség és gyomorpanaszok alakulhatnak ki, de a természetes ételek formájában bevitt nagy mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás kizárt.
Legfontosabb természetes forrásai: citrusfélék, csipkebogyó, brokkoli, karfiol, sütőtök, paprika, paradicsom, savanyú káposzta.
folytatjuk

Golden Shine Blog
6. VITAMINOK
Antioxidáns hatású (
Az E-vitamin (
Legfontosabb hatása, hogy semlegesíteni képes a sejtkárosító szabad-gyököket, ezáltal erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedés folyamatát.
Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban, mivel több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését, az idegrendszer károsodását, az izmok sorvadását okozza.
Napi szükséglet körülbelül 8 milligramm. Az E-vitamin a májban és a zsírszövetben raktározódik. Legfontosabb természetes forrásai: az olajos magvak, növényi olajok, búzacsíra, mazsola, zöld leveles zöldségek.
folytatjuk

Golden Shine Blog
7. VITAMINOK
A
Vízben oldódó vitamin, melyet szervezetünk (a májban) csak nagyon rövid ideig tud raktározni, ezért bevitelére fokozott figyelmet kell fordítani.
Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, segíti a vas és a B12 vitamin felszívódását.
Ezért tehát nagyon fontos hajunk szempontjából is, hiszen - mint korábban már láthattuk - a mátrixsejtekben nagymértékű, nagy energia- és oxigénigényű sejtosztódás zajlik.
A folsavhiány egyik leggyakoribb oka a hiányos táplálkozás, vagy az ételek rendszeres túlfőzése, mivel a vitamin hőre igen érzékeny.
Nagyon nehéz ezt a vitamint túladagolni, mert a feleslegben bevitt mennyiség kiürül a szervezetből.
Folsavat nagy mennyiségben tartalmaznak a hüvelyes zöldségek, a spárga, máj és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
folytatjuk

Golden Shine Blog
8. ÁSVÁNYI ANYAGOK
Azon ásványi anyagok közé tartozik, melyre minden sejtünknek szüksége van.
Mint a nyomelemek legnagyobb része, a cink is kiemelkedő szerepet tölt be az enzimek megfelelő működésében, az anyagcsere-folyamatok biztosításában.
Részt vesz -
Súlyos hiánya szerencsére ritka, enyhe hiány esetén a haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz, hajhullás alakulhat ki.
A sebgyógyulás elhúzódik, szervezetünk a fertőző betegségekre hajlamosabbá válik.
Bőrünk száraz, repedezett, hámló lesz, ekcéma alakulhat ki.
Túlzott mértékű bevitele hányingert, hányást okozhat,
Leggyakoribb természetes forrásai: húsfélék, tojás, sajt, tenger gyümölcsei, hüvelyes zöldségek, mogyoró, mandula.
folytatjuk

Golden Shine Blog
9. ÁSVÁNYI ANYAGOK
Számos ételben előforduló ásványi anyag, de a magyar gasztronómia sajnos ritkán használja legfontosabb forrásait.
A réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik. Egyik legfontosabb feladata, hogy részt vesz a kollagén termelésben, valamint az ibolyántúli sugárzás ellen védő
Elősegíti a vörösvértestecskék és a hemoglobin képződését, valamint a vas felszívódását, ezen felül pedig a réz jótékony vírus, baktérium és gombaölő hatású is.
Hiányállapota ritkán fordul elő, leggyakrabban akkor, ha valamilyen bélbetegség miatt a réz nem tud felszívódni.
Hiányának tünetei a fáradékonyság, a száraz, töredezett haj, vérszegénység, stb.
Legfontosabb természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, rozs, búza, olajos magvak, avokádó, gomba, paradicsom, banán.
folytatjuk

Golden Shine Blog
10. ÁSVÁNYI ANYAGOK
Az egyik legfontosabb ásványi anyagunk, mely elengedhetetlen a vér oxigénszállító fehérjéje, a
Mivel a vas fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek oxigénellátásában, emiatt a vas szintje fontos a haj növekedése és fenntartása szempontjából is
A vashiány az egyik meghatározó oka lehet a hajhullásnak, és a haj elvékonyodásának is.
A vas esszenciális mikroelem, vagyis szervezetünk nem képes annak előállítására. Ezért a vasat a táplálkozással, kívülről kell pótolnunk. A vas legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel kerül be a szervezetbe.
Szervezetünkben a vas jelentős része a hemoglobinban, kisebb része a májban, lépben, csontvelőben és az izmokban található.
Hiányállapot léphet fel a nem megfelelő mennyiségű bevitel, fokozott vérvesztés, terhesség, fogyókúra esetén. Vashiányos vérszegénység esetén gyengeség, levertség, fáradtság, hajhullás, gyakori fertőzések, sápadtság alakul ki.
Rendívül fontos, hogy vastartalmú készítményeket
A vas túladagolásával fokozódik a szívbetegségek, valamint a vastagbéldaganat rizikója.
A vas legfontosabb természetes forrásai: máj, vörös húsok, tojás, hüvelyesek, spenót, sóska, búzakorpa, tökmag.
folytatjuk

Még több információt találsz a facebook oldalunkon. Kattints ide...
